Van terugblik, naar blik vooruit!

Na een mooi jaar van terugkijken op 350 jaar geschiedenis, richten we onze blik vooral vooruit. Samen met Rudy van Gurp, innovatiemanager bij Aalberts, duiken we in de toekomst. We vroegen hem: Welke ambitieuze doelen staan op de agenda? En welke baanbrekende innovaties gaan het verschil maken?

Meten is weten
Bekijk alle berichten

Wat zijn de belangrijkste doelen voor dit jaar?

“We willen laten zien dat duurzaam bouwen niet alleen noodzakelijk is, maar ook haalbaar en betaalbaar. Dit jaar gaan we starten met ons eerste Ecobouwproject, waarbij we tien woningen realiseren volgens onze nieuwe lijn binnen het Doordacht-concept. Doordacht zoals mensen dat van ons kennen, maar dan maximaal biobased én circulair. Het – gewaagde – doel voor dit jaar is dat we overall 10% CO2 uitstoot reduceren.”

Hoe verlagen jullie de CO2-footprint in projecten?

“De afgelopen twee jaar hebben we onze CO2-uitstoot in projecten nauwkeurig doorgerekend. Op basis daarvan hebben we ambitieuze doelen gesteld om onze footprint jaarlijks te verlagen. Eén van de speerpunten hierin is het gebruik van materialen met een verantwoorde herkomst. Hiervoor gebruiken we de indicatoren van Het Nieuwe Normaal. Ook hebben we een interne menukaart samengesteld: een praktische database met tientallen bewezen biobased en circulaire alternatieven voor traditionele materialen. Binnen Aalberts gebruiken we deze menukaart inmiddels veelvuldig. En eind dit jaar kunnen we concreet laten zien hoeveel onze CO2-footprint per vierkante meter is gedaald.”

Van welke nieuwe technieken verwacht je de komende jaren veel?

“Artificial intelligence maakt een enorme opmars, en wij zien hier veel kansen in. De inzet van chatbots is inmiddels gemeengoed, maar de echte innovatie zit in toepassingen zoals fotorealistische video-AI. Dit wordt nu al gebruikt om robots te trainen voor specifieke situaties. In de bouwsector zien we een vergelijkbare ontwikkeling: AI-camera’s kunnen bouwplaatsen veiliger maken door potentieel gevaarlijke situaties te herkennen en te signaleren. Dit kan ongelukken voorkomen en de veiligheid op de bouwplaats naar een hoger niveau tillen.”

Wat zijn de volgende stappen in AI-toepassingen?

“Ik verwacht veel van de koppeling tussen AI en BIM-modellen. Denk aan geautomatiseerde bouwbesluittoetsingen of modellen die voorspellen of een ruimte te warm wordt door zoninstraling. We hopen dit jaar de eerste ervaringen op te doen met AI die onze projecten slimmer en duurzamer maakt.”

Op welk vlak verwacht je het komende jaar innovaties?

Ik hoop vooral op een doorbraak op het gebied van de energietransitie. Naast het verlagen van CO2 is dat één van de grootste uitdagingen waar onze branche mee te maken heeft. Strengere regelgeving, schaarste aan fossiele brandstoffen en een overvol stroomnet dwingen de sector tot innovatieve oplossingen. Om tot die oplossingen te komen is de expertise vanuit de elektrotechniek onmisbaar. Daarom experimenteren we samen met experts om waardevolle ervaring op te doen op onze kantoorlocaties en bouwplaatsen.

Waar kijk je het meest naar uit?

“Het meest ben ik benieuwd hoe we aan het eind van het jaar kunnen terugkijken op onze voorspellingen. Hoe ver zijn we gekomen met Doordacht Ecobouw? Hoeveel hebben we onze CO2-footprint verlaagd? En welke lessen kunnen daar weer uit trekken om het volgend jaar nog beter te doen. De ontwikkelingen gaan zo snel dat je bijna iedere week iets nieuws leert.”

Leuk om te weten: AI is co-writer van dit artikel én illustrator van de afbeelding hiernaast.

AI gegenereerde afbeelding van een duurzame bouwplaats
Dolf Jansen tijdens de podcastopnamen

Benieuwd naar de mogelijkheden die AI nog meer biedt? Bekijk onze podcastaflevering met professor Max Louwerse en Dolf Jansen!

Bekijk: Van bouwvakkers, tot bots!