Haar bouwwereld
Vandaag is het de Dag van de Vrouw, en Bouwvrouw!
Projectontwikkelaar Carlijn Buts is een van de ‘bouwvrouwen’ die Aalberts rijk is. Precies, rijk. Want een female touch draagt bij aan een andere werkdynamiek en een verfrissende blik op projecten. Carlijn kan hier over meepraten. Lees hier over haar werk en hoe de bouwwereld haar met de paplepel ingegoten is.

Have you met; Carlijn
Carlijn, jij bent nu projectontwikkelaar bij Aalberts. Maar wat wilde je als klein kind worden?
Als klein meisje bracht ik veel tijd buiten door en ik droomde ervan om tuinvrouw te worden. Nu, met de groeiende focus op klimaatadaptatie en biodiversiteit in nieuwbouwprojecten, zie ik hoe bouwen en groen steeds meer met elkaar verweven raken.
Dat is een bijzondere wens op jonge leeftijd. Hoe komt dat zo?
Ik kom uit een echte bouwfamilie. Mijn overgrootvader en opa hadden een aannemingsbedrijf in Tienhoven en werkte regelmatig samen met Aalberts. Mijn vader – inmiddels met pensioen – leidde grote bouwprojecten voor diverse bedrijven, en zowel mijn broer als zus werken nu ook in de bouwsector.
Dus het is je met de paplepel ingegoten?
Ja, een studie in deze richting was voor mij dan ook een logische keuze. Ik koos voor een opleiding in Vastgoed en Makelaardij, gevolgd door een master in Planologie.

"De female touch zorgt voor een verfrissende dynamiek in projectteams. Vrouwen brengen andere inzichten en werkstijlen met zich mee, die in mijn optiek de bouwsector ten goede komen."
En nu je er middenin zit, hoe ervaar je de bouwwereld?
De bouwsector is no nonsens, recht door zee. Het leuke is dat je je inzet voor een tastbaar eindresultaat, een fijne plek om te wonen, werken of verblijven. Zeker gezien de hoge vraag aan woningen is het waardevol werk.
Binnen deze wereld ben jij projectontwikkelaar, wat maakt dat leuk?
Sowieso zijn elke plek en elk project uniek. Daarbij is er altijd een mate van complexiteit, die door de verschuiving naar inbreidingslocaties steeds groter wordt. Er komt nog wel eens iets onverwachts op je pad, dus je moet als projectontwikkelaar flexibel en creatief moet zijn. Dat maakt het werk uitdagend, maar ook leuk! En doordat je een bijdrage levert aan duurzame leefomgevingen die generaties lang meegaan is het ook bevredigend werk.
Zoals je zelf al zegt: elk project is uniek. Zit er een favoriet tussen?
Dat is project Leyens Erve. Bij deze ontwikkeling ben ik vanaf het allereerste moment betrokken en inmiddels is de realisatie in volle gang. Er vond een mooie vorm van placemaking plaats tijdens de ontwikkelfase, waarbij Buro Lou het voormalige politiekantoor transformeerde tot een creatieve hotspot. Ook is de bestemmingsplanprocedure soepel verlopen door een intensief participatietraject met de buurt. Een fijne uitkomst! Zeker binnen een traject met zoveel uiteenlopende wensen.
Terug naar de bouwsector; wat is jouw blik op vrouwen in de bouw?
Het is een echte mannenwereld, althans dat is nog altijd het imago. Maar ik merk de laatste jaren een toename van vrouwen. In mijn netwerk, maar ook binnen Aalberts. Dat is positief. Want de female touch zorgt voor een verfrissende dynamiek in projectteams. Vrouwen brengen andere inzichten en werkstijlen met zich mee, die in mijn optiek de bouwsector ten goede komen. Dus ben je vrouw en twijfel je aan een carrière in de bouw, go for it!
Hoe ervaar je deze toename van vrouwen bij Aalberts?
Dat is natuurlijk gezellig. Bij Aalberts is er sowieso aandacht voor de sociale kant. Er zijn leuke activiteiten en borrels. Er hangt binnen het bedrijf ook een informele familiaire sfeer. Daar zijn meer vrouwen een mooie toevoeging aan.
